lördag 29 maj 2010

Kan inte vänta

Tiotusentals har utförsäkrats från sjukförsäkringen och fler har det att vänta. Jag har sagt det förr och säger igen. Det är inte värdigt ett välfärdsland. Och ingen har blivit friskare. Veronica Palm, gruppledare i riksdagens socialförsäkringsutskott, har bloggat väl om de senaste turerna. Läs det gärna. Det är människor bakom varje siffra. Det går att ändra färdriktning. Du bestämmer 19 september.

torsdag 27 maj 2010

Barnfamiljerna har fått betala ett högt pris

Ser fram emot debatt med Hägglund i riksdagen den 29 juni. Detta är vad vi ska tala om en stund:

"Den borgerliga regeringens ekonomiska familjepolitik präglas av oenighet mellan de fyra allianspartierna. Det har medfört att barnfamiljer har fått betala ett högt pris och drabbats hårt av krisen.

Den moderatledda regeringen har till exempel sänkt ersättningarna för vård av sjukt barn och havandeskapspenningen till 7,5 prisbasbelopp. Dessutom har man infört vab-intyget som misstänkliggör föräldrar som vårdar sjuka barn. Föräldralediga straffbeskattas idag som en direkt effekt av förvärvsskatteavdraget. Kristdemokraterna har fått igenom sitt vårdnadsbidrag som sätter barn och kvinnor på undantag med 3000 kr/barn för barn upp till 3 år, och är ett tydligt avsteg från tvåförsörjarmodellen. Folkpartiets jämställdhetsbonus är införd men det har utnyttjats av få och det har visat sig gå till familjer som redan innan delade jämställt.

Sedan 2008 gäller målet att den ekonomiska familjepolitiken ska bidra till förutsättningar för en god ekonomisk levnadsstandard för alla barnfamiljer.

Med hänvisning till vad regeringen har åstadkommit under sina fyra år vid makten är min fråga: anser socialministern att regeringen lever upp till sitt eget familjepolitiska mål?"

Läs gärna mer om en ny färdriktning för barnfamiljerna för fler jobb, minskade klyftor och nya möjligheter. Socialdemokraternas motion i riksdagen, socialdemokraternas hemsida om föräldraförsäkringen och våra rödgröna besked i vår alternativa vårbudget.

onsdag 12 maj 2010

Jag gillar fritids

Igår var jag en heldag på Gyttorps skola och fritidshem. Tack för en mycket bra dag. Samtalet med 6:orna om hur, var och en av oss, kan arbeta mot barnarbete, för bättre djurhållning och för bättre klimat ger hopp för framtiden. Med sådant engagemang som barn så är det bara att tro att det håller i sig också när de små blivit stora.

Jag gillade också engagemanget hos förskoleklassen och 1:orna som, tillsammans med lärare och kommunens kulturpedagog, jobbat fram en fantastisk trollshow och animerad film. Det var också kul att spela spel och bandy med flickor och pojkar på fritids. Det kändes viktigt att få höra dem berätta om sin skola, sitt fritids och sin vardag. Ett fritids som för de minsta är halva deras dag. Då känns det jobbigt att se de alltför stora barngrupperna och den lilla personalen. Alla gör vad man kan för att det ska bli bra men kvaliteten kan höjas. Och detta är tyvärr inget unikt för Gyttorps fritidshem.

Tillsammans kan vi bygga vår vardag starkare. Det är jag övertygad om. Jag tänker fortsätta mitt jobb för fritidshem med mindre barngrupper och för en rödgrön valseger som kan ta oss något steg närmare.

onsdag 5 maj 2010

Fler jobb, minskade klyftor och en grönare omställning

1 maj och rödgrön vårbudget. Det har varit en hektisk tid. Men kul. Nu är det bara att öka. Vi ska samtala oss fram hela vägen till valseger 2010.

1 maj startade för mig kl.10.00 i Degerfors med tåg och sedan tal på torget. En bild kan säga mer än tusen ord. Sedan till bilen med sikte på Askersund. Tåg och tal på torget vid 14-tiden. Sedan fort, fort mot Hallsberg, tåg och tal i Folkets Hus. Söndagen blev det lite familjetid i solen. Vi planterade fyra syrenbuskar. På kvällen var det dags att förbereda måndagens presentation av den rödgröna vårbudgeten. Måndagen var det full fart. Paneldebatt på Kävesta folkhögskola. Vidare till Örebro för rödgrön pressträff om vårbudgeten. Sedan, snabbt till Tvärsnytt. Vidare till rakt på sak i radio Örebro. Debatt med folkpartiets Johan Pehrson om vårbudgeten. Sedan tillbaka till tvärsnytt för inspelning. Något stressad hämtade jag sedan barnen lite sent på fritids och förskola. På kvällen blev det jag som läste godnattsaga men däremellan lite valledning lokalt och beställning av valarbetarvästar.

Så kan det se ut ibland, och då är det ändå en stund kvar till slutspurten i valrörelsen. Men jag känner mig mycket glad över att vi nu gett viktiga besked. Det är möjligt att välja en ny färdriktning för fler jobb, minskade klyftor och en grönare omställning. Nu är det upp till Reinfeldt, nu väntar vi på alliansen. Hur ska deras aviserade nya skattesänkarlöften på uppåt 80 miljarder finansieras? Vad av vårt gemensamma ska nu plockas bort? Hur ska mer av samma ge flera jobb? Resultatet hittills talar sitt tydliga språk. Ökade klyftor har gett 100 000 fler arbetslösa och 70 000 fler i utanförskap.

Läs gärna vår rödgröna vårbudget här. Eller lyssna på min och Johan Pehrssons debatt den 3 maj kl.15.00-15.30 på radion här.